Kontiolahden kirkko

Kontiolahti

1877

Gustav Normann 14/II m

I C–f3

I M Bordun 16 Fot 5, Principal 8F, Hohlfloete 8F, Principal 4F Δ, Hohlfloete 4F, Quinte 2⅔ F, Octave 2F, Mixtur 3 chor, Man Coppel, I M Sperrventil.

II C–f3

II M Viola di Gamba 8F, Gedact 8F, Flauto dolce 4F, II M Sperrventil.

P C–d1

Ped Subbass 16F, Ped Principal 8F, Ped Oktavbass (8F) 4F, Ped Coppel, Ped Sperrventil.

Lisätietoa:

Kirkko rak. 1881.

Urut ostettiin 1943 50.000 markalla Leppävirran kirkosta. Pystytyksen Kontiolahden kirkkoon suoritti Suomen Urkuhuolto Oy (hinta 30.700 mk). Sähköpuhallin lisätty 1946. Erillinen soittopöytä, valkeat alakoskettimet. Rekisteritapeissa erikoinen sijoitusjärjestys: I sormion tapit ylärivissä, II sormion alarivissä. II sormiolla on soittopöydässä olevasta polkimen aukosta päätellen ollut paisutuskaappi, mutta se on poistettu uruista todennäköisesti Kontiolahdelle siirron yhteydessä. Kullakin pillistöllä vanhojen barokkiurkujen tapaan sulkuventtiili (Sperrventil), lisäksi on koko uruille Ablass Ventil (ilmanpäästöventtiili). Sen yhteydessä on myös ollut ns. polkijan kello.

Molemmat Hohlfloetet puuta (8′ tukittu, 4′ avoin). Flauto dolce 4′ on ahdas avoin metalliäänikerta (Fugara-tyyppiä). Mixturin kokoonpano: C 2’+1⅓’+1′, c2 4’+2⅔’+2′. Jalkion puinen Oktavbass on ilmalaatikon kyljessä erillisellä pillitukilla, joten se lienee lisätty urkuihin joko siinä vaiheessa, kun ilmalaatikko jo oli tehty tai vasta Leppävirran suuressa kivikirkossa. Kun äänikertaa on vaikea saada vireeseen toisen samankorkuisen puuäänikerran (Pr 8) kanssa, Veikko Virtanen siirsi 1964 sen 4′:ksi, jollaisena se on muutenkin käyttökelpoisempi Kontiolahden pienessä puukirkossa.