Virttaan kyläkirkko

Loimaa

1935

Tuntematon saksalainen rakentaja 6/II mK. Äänikertamuutoksia Kangasalan UT.

I C–f3

Gedackt 8′, Spitzflöte 4′ (Zachariassen 1872, Porin uruista), Principal 2′ (uusi).

II C–f3

Rohrflöte 8′, Salicional 4′.

P C–d1

Subbass 16′ (C–H, soi aina), Pedalcoppel I.

Lisätietoa:

Mekaaninen koneisto, keilalaatikot, pneumaattinen hallinta, kiinteä soittopöytä. (Jalkio on yhdistetty kiinteästi II sormioon, mutta alueella c0–d1 soi mukana myös alaoktaavi).

Nämä Honkilahden kirkkoon vuonna 1910 lahjoitetut saksalaisvalmisteiset urut lienevät alun perin olleet joko kotiurkuina tai jossakin pienessä rukoushuoneessa. Niiden on 1910 kerrottu olleen “uudet, korkeintaan kaksi vuotta vanhat”. Kun niissä kuitenkin on merkkejä muutoksista (mm. soittopöytä näyttää olleen aluksi urkujen sivulla), saattaisivat muutokset olla vuodelta 1908 ja itse urut siis vanhemmat. Virttaan kirkon käsinkirjoitetun historiikin mukaan “urut on rakennettu vuonna 1860”, mutta tätä on pidettävä vain pelkkänä arvauksena. Todennäköisempää lienee, että urut on rakennettu 1800-luvun lopulla.

Urkuja on pidetty Walckerin tekeminä (keilalaatikon takia?), mutta Walckerin tehtaanluettelossa ei Suomen kohdalla ole yhtään urkua, joka sopisi tähän tapaukseen. Soittopöydässä ei myöskään ole Walckerin nimikilpeä eikä pillistön ja koneiston tekotapakaan ole samanlainen kuin Walckerilla. Kangasalan Urkutehtaan teknisenä johtajana 1947–70 toiminut Erkki Valanki, joka tunsi hyvin Walckerin rakennustavat, ei urkumatrikkelissaan pidä näitä urkuja Walckerin tekeminä vaan on sitä mieltä, että ne ovat jonkun muun tekoa (“julkisivu on erittäin korkealuokkaista puunleikkaustaidetta, mekaniikka ja pillistö sen sijaan eivät ole läheskään samaa työtaidon tasoa”).

Virttaan kyläkirkko rak. 1814 ‘Wirtsanojan saarnahuoneeksi’, laaj. ristikirkoksi 1845.